Trapphusrenovering

Säkerhetsdörrar i 1880-tals miljö

Den senaste veckan har vi skrivit avtal med tre nya föreningar. Tre olika karaktärer på trapphus och omfattning av hur vi ska måla dessa tre.

Det första är klassiskt 1880-tal där träffat föreningen under en längre tid.

Från början hade man bra intentionerna att byta dörrarna i trapphuset till nya säkerhetsdörrar i linje med de som satt i original. Efter en tid med vår säljare Niklas så kom man in på hur dörrarna skulle målas och vi började titta och skrapa hur det såg ut i original. Det är ingen svår gissning att det varit ådringsmålat när vi rör oss i slutet av 1800-talet i ett hus som känns påkostat.

Så det var ingen större uppståndelse när vi hittade den mörka ekådringen under alla fula kulörer som man målat med under åren.

När vi presenterade detta för föreningen och samtidigt meddelade att det troligtvis också fanns äldre måleri som vi kunde skrapa fram även på väggarna så väcktes tanken om att göra om hela trapphuset.

Vid ett av våra senare möten så kunde vi således presentera vår plan för trapphuset och vad vi hittat under mer än 130 år med lager av färg.

Det vi hittade var klassiskt 1880-tal med schablonerade ramar i entrén, ramindelningar i mörka kulörer. Engelskt rött, mörk umbra och mörka blå och svarta inslag.

Måleriet fanns hela vägen upp i alla tre trapphusen och föreningen var helt överlyckliga över vad vi hittade. Man ville återskapa allt precis som det såg ut då huset byggdes, jäkligt coolt av dem att våga ta det beslutet. Det kommer att bli så fint!

Det blir nya säkerhetsdörrar i originalstil, nya trycken och detaljer på dörrarna.

Det blir postboxar i entréerna för att framtidssäkra posthanteringen, nya namnskyltar på alla dörrar samt tidningsklämmor vid varje dörr. En del har ju fortfarande tidningen (jag med) och den vill man slippa hämta i morgonrocken i entrén…

Det blir nya handgjorda armaturer på alla plan och i entréerna. Smidesarmaturer med glas som görs mitt inne i Stockholm av två äldre herrar.

Vi bestyckar dock armaturen på ett modernare sätt med en LED-ljuskälla. Den ser ut som en gammal trådvariant men är alltså en ny sort som kommer att brinna 20000 minst. Då är det alltid ljust i trapphuset och man slipper springa och byta dem stup i kvarten.

Tändningen sker genom så kallad akutsikt tändning. Två mikrofoner som sitter i trapphuset styr och känner av minsta ljud och tänder då upp hela trapphuset på ett tryggt och bra sätt, så smart tycker jag!

Nya namntavlor i entréerna, nya skrapmattor i varje uppgång blir det också.

Projektet drar igång om ett några veckor och kommer att hålla på fram tills september oktober.

Vi kommer dock att börja med provmålning av alla kulörer och börja beställa hem allt vi ska ha redan nu så att vi får ett perfekt flöde när vi väl sätter igång.

Ser verkligen fram mot att återskapa detta trapphus så att man får tillbaka den känsla som arkitekten hade som tanke när man byggde huset för 130 år sedan.

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar