Inspiration

Funktionalism

Vår fotograf Olle bor i Traneberg, stadsnära till Stockholm. Utbyggnaden av Traneberg börjar i mitten av 1930-talet och blir en förlängning av de områden som tidigare byggts på Fredhäll. Olof brukar skämtsamt kalla husen för krigskåkarna. Jag skrattar åt uttrycket och kanske bara för att det är just han som nämner det på det sättet. Men han har en poäng…I Europa står arkitekten Corbusier för denna epok och hemma i Sverige träder Gunnar Asplund fram som chefsarkitekt och funktionalismen växer fram. Våra allmännyttiga kommunala bostadsbolag bildas och de hus som produceras har både nymodigheter såsom badkar, wc samt spis och kylskåp.

Arkitekturen är stram. Man tar bort spröjsen på fönstren från föregående epok. Fasaderna är putsade och balkongerna sträcker sig gärna över ett hörn eller så är de långa i hela husets bredd. Man bygger både smalhus, punkthus och de kommunala bostadsbolagen börjar bygga sk barnrikehus. Det är de husen man ser i t ex Abrahamsberg, en bit längre ut från Stockholms innerstad. De har tegelfasader och saknar balkonger. Entrépartierna är antingen i trä eller rostfritt stål. Man inför även sopnedkast i trapphusen och både armaturer och målningen går åt det mera strama hållet. För fastigheter med mer än 4 våningar installeras även hissar.

Formsäkra Trapphus. När vi arbetar med funktionalismen som tidsepok tar vi hänsyn till fastighetens karaktär. De nya säkerhetsdörrarna är ofta släta med ett passande laminat eller har en board med enkelt ramverk. Dörrtrycken för epoken är raka i sitt formspråk och vi använder namnskyltar med tryckbokstäver som var populärt för tiden. Armaturerna är runda i sin form, kulörerna i trapphuset går ofta mot sobra kulörer med färgklickar som turkost tak eller varför inte guldfärg på väggarna? Målningstekniken Stucco Lustro var också populär och det återskapar våra skickliga dekorationsmålare, ofta i entrén då det är en mycket hållbar målningsteknik. Vi slipar också befintliga trapphusgolv som ofta består av kolmårdsmarmor och befintliga handledare slipas och lackas om de är av trä. Vi tänker på varje liten detalj i trapphuset. Allt för att helheten skall bli så bra som möjligt.

Svenska Skydd. Önskar ni mer information om hur vi tar fram t ex färgsättningsförslag i samband med en totalrenovering av trapphus så kontakta oss. Mer information om just denna tidsepok kan ni läsa om här.

 

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar