Trapphusrenovering

Nyrenässans

2015 års julkalender, Tusen år till julafton, var enligt mitt tycke otrolig bra där vi fick insikt i hur vi människor levde i Sverige från 1015-2015. När vi på Svenska Skydd pratar om tidsepoker så sträcker vi oss inte så långt tillbaka i tiden, såklart. Vår första epok som vi arbetar med är sekelskifte/nyrenässans och då pratar vi om åren 1880-1910. Vad var det som var så karaktäristiskt för denna tid när vi kommer till fastigheter i Sverige? Ett bra exempel från denna epok är paradgatan Strandvägen i Stockholm där byggnationen av fastigheterna nästan efterliknar slott från Tyskland och Frankrike med tinnar och torn. Det finns andra bra exempel i Stockholm från denna epok. Mosebacke på söder, Münchenbryggeriet och Saltsjöqvarn.

Jag kan nog utan tvekan säga att det här är min favoritepok! Fönster med vackra spröjsar. Våningar med högt till tak. Vackra kakelugnar i olika utföranden och innertak med utsmyckade takrosetter. Tidstypiskt för epoken var också mustiga färger i brunt, rött, gult och guld.  Vid den här tiden var det också vanligt med sk pardörrar (se bild) och ibland med vackra blästrade glas i för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Dessa dörrar är ofta också höga vilket gör att de blir otroligt pampiga.

När vi hjälper bostadsrättsföreningar är det med att återskapa sina trapphus till dess rätta epok igen. Ofta har man genom åren renoverat sönder trapphuset och tappat dess forna karaktär. Med hjälp av Stockholm Stadsmuseums arkiv och våra skickliga färgsättare tar vi  fram skisser och ritningar på hur fastigheten än gång sett ut.

Går det då att få in säkerhet med dagens krav på brand och inbrott i kombination med att det ska se gammalt ut? Självklart säger vi! Vi har genom åren arbetat fram ett koncept som vi kallar Formsäkra Trapphus. Med det tar vi ansvar för hela trapphuset gällande både form och säkerhet. Vi förädlar våra nytillverkade säkerhetsdörrar så att de ska efterlikna originaldörrarna på bästa sätt. Vi hjälper till att ta fram ett tidstypiskt förslag av trapphusmålning, slipning av golv, armaturer och nya säkra låssystem, modern posthantering med fastighetsboxar och mycket mera. En stor fördel för en bostadsrättsförenings styrelse är att vi agerar projektledare genom hela entreprenaden, från förslag-offert-utförande till slutbesiktning. Många föreningar tycker att det varit både tryggt och bekvämt då det annars hade bestått av flera olika leverantörer av produkter och tjänster i upphandlingsfasen.

Nästa epok jag kommer att beröra är 20-tas klassicism. Då har vi kommit fram till en något mera avskalad epok. Tills dess, må gott och ha en fin vecka!

______

P.S Bilden är från en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm där vi hjälpte till med en trapphusrenovering med nya säkerhetsdörrar, trapphusmålning och mycket mera – det vi kallar Formsäkra Trapphus. Gå gärna in på hemsidan och se fler referenser

 

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar