Inspiration

Tjugotalsklassicism

Jag bor i Vasastan, i närheten av Röda Bergen i Stockholm. Denna stadsdel präglas mycket av denna epok då helt nya områden byggdes. Det syns så tydligt på årsringarna i Stockholms innerstad. Arkitekturen uppmärksammas även utomlands och går under namnet Swedish Grace. Politikern Per Albin Hansson lanserar begreppet Folkhemmet och bostadsbyggandet går in i ett nytt tankesätt, att bygga bra bostäder för arbetarfamiljer och 1923 bildas HSB. Arkitekturen skiljer sig från 1880-talet och blir mer sparsmakad och inte riktigt lika utsmyckad. Husen har lugna färger i grönt, terrakotta och gult med ornamentplattor i fasaden.

När vi arbetar med trapphus från 1920-talet tar vi fram färgsättningar med dekormålning, lavering och marmorering. Färgskalan går från ljus gult till mustiga toner med grönt och terrakotta. De nya säkerhetsdörrarna tillverkas med tre eller fyra speglar och dörrfodren får samma profilering som fodren inne i lägenheten. Ofta väljer man att ta bort brevinkastet i dörrarna och då monterar vi istället fastighetsboxar med en tidningshållare vid sidan av varje dörr så att man smidigt får upp sin ev morgontidning. Våra tidningshållare håller hög kvalitet och är egendesignade för att passa in i äldre miljöer. Säkerhetsdörrarna ådringsmålas på plats för att smälta in i trapphusmiljön på bästa sätt. Tanken är att vi ska lämna ett slutresultat som ser ut som originaltrapphuset en gång sett ut på 1920-talet.

Armaturerna var ofta i smide och glas och i de fall där originalarmaturerna inte finns kvar tar vi fram nya. Ibland tillverkar vi nya efter kundens önskemål och vi har flera bra leverantörer av armaturer i äldre stil.

Hur tänker man då med nyckelhanteringen när man gör en trapphusrenovering? Många föreningar önskar en smidig hantering med nyckelsystem så att en och samma nyckel fungerar till port, tvättstuga, källare och till sin lägenhet. Här finns det olika alternativ att välja bland.

Vi har som ni förstår renoverat många trapphus från denna epok så titta gärna in på vår hemsida för mer inspiration.

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar