Säkerhetsdörrar

Vem ansvarar för brand- och inbrottsskydd i flerfamiljshus?


Varför ska man ha Säkerhetsdörr?

Varje år omkommer 100-130 personer i Sverige på grund av brand, de flesta i samband
med bostadsbränder och varje år anmäls mellan 7000-9000 inbrott i lägenheter. Därför väljer många att skaffa säkerhetsdörrar. Den springande punkten för att uppnå ett tillfredsställande brandskydd samt ett ordentligt inbrottsskydd är lägenhetsdörren. Det är ett bra sätt att skydda sig, men en hel del att tänka på innan köpet.

Vem äger ansvaret förr de boendes dörrar?

Det är fastighetsägare eller bostadsrättsförening som ansvarar för brandskyddet i flerfamiljshus, exempelvis att varje hushåll har en brandvarnare. Men de boende är själva ansvariga för brandvarnarens skötsel och underhåll.
Ett flerfamiljshus delas in i sk. brandceller, där varje lägenhet utgör en egen brandcell som ska klara av att hålla brand och rök ute i minst en timme.

Hur borde man agera som fastighetsägare gällande dörrar hos boende?

Det finns ingen lag som kräver att fastighetsägaren måste byta ut alla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar som är inbrottsklassade, brandklassade och/eller rökgastäta.
Däremot är det ett lagkrav att när man byter ut lägenhetsdörrar, att gällande brand- och brandgasklasser finns på dörrarna. Den boende är inte ansvarig för att se till att det blir så. Det är fastighetsägaren.

Ansvarsfrågan gällande utbyte av dörrar kan då ställas
Är det rimligt att hyresgäster i samma trapphus har olika brand- och inbrottsskydd?

Källor:
Storstockholms Brand
Brå 

 

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar