Säkerhetsdörrar

Hur mycket dämpar en säkerhetsdörr ljudet?

Det finns två olika sätt att ange hur mycket en Säkerhetsdörr dämpar ljudet. Antingen anger man värdet som Rw eller som R´w. Det skiljer alltså bara ett litet apostroftecken mellan de två värdena. Vad är då skillnaden och hur påverkar den dig som ska köpa en säkerhetsdörr?

Skillnaden i förmågan att dämpa ljudet är 3 decibel. Anger man att dörren har ljudklass Rw 42 dB, innebär det att den egentligen har ljudklass R´w 39 dB. Det är alltså sämre än en dörr som de svenska tillverkarna klassar för R´w 40 dB.

Begreppet Rw innebär att testet har genomförts i ett laboratorium medan R´w innebär att testet är utfört i en miljö som liknar verkligheten.

Ljudreduktionen (som även kallas transmissionsförlust eller ljudreduktionstal) mäts i enheten: R dB. Det är ett mått på hur effektivt t.ex. väggar, golv eller dörrar begränsar ljudet att passera vidare. Dörrar kan ljudklassas i klass R´w 30dB, 35 dB, 40 dB, 45 dB samt 50 dB.
Svenska Skydds lägenhetsdörrar finns i klass 35, samt 40 dB. Vid utbyte av dörrar är 35 dB minimikravet. I nybyggnation krävs 40 dB ljudklass.

Ljudprovet görs genom att dörren monteras mellan ett sändarrum/högtalarrum och ett mottagarrum. Man mäter hur många dB lägre ljudet är (luftljudsisoleringen) på andra sidan den stängda ljudklassade dörren. Provningarna för ljudklassning gör hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).

För trapphusrenoveringar säljs oftast SS RC3 med 35 dB-klass. Svenska Skydds erfarenhet visar att de boende ofta blir mycket nöjda med den ljudkomfort en Säkerhetsdörr med 35 dB-klass ger. Skulle någon enskild kund vara speciellt känslig för ljud, så finns SS RC3 i 40 dB att tillgå.

Tystnaden är en sällsynt men efterfrågad kvalitet för många. Bättre ljudreducering är ett av de största önskemålen hos lägenhetsinnehavarna. Vill du veta mer kan du höra av dig till oss för ytterligare rådgivning som gäller just din fastighet eller bostad.

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar