Trapphusmålning

Dekorationsmålning

För någon vecka sedan besökte jag ett trapphus som jag dekorationsmålade för exakt 20 år sedan.
Kommer ihåg precis hur jag tänkte när jag målade då och hur svårt jag tyckte att det var att blanda lasyren till dörrarna.
Linoljelasyr som vi blandade på plats och handmålade linjer i engelskt rött.
Vi hade ett original från 1910 talet som vi utgått från precis som vi gör i dag.
Såg dock hur armaturerna inte riktigt passar till och att vi inte tänkte på hur namntavlor mm såg ut. Helheten var inte i focus på samma sätt som i dag kan jag konstatera. Men trapphuset hade ådrats fint, dörrarna hade självklart några skavanker men så i sin helhet väldigt bra ut. Väggarna hade fått sig en hel del törnar från renoveringar i lägenheterna och alla de människor som flyttat ut och in.

Känner mig fortfarande inte fullärd utan lär mig nya delar av yrket flera gånger om året. Ibland blir man tvingad eftersom material mm förändras men nu när Youtube och andra sociala medier finns så kan man inspireras av andra yrkesmän gör och testa och förfina vår teknik så att det bli ännu vackrare.
En läromästare till mig sa att man aldrig blir fullärd och det stämmer ju självklart att det är så.
Och den erfarenhet som vi byggt upp fram till nu på att bara renovera trapphus är väldigt skön att ha som en ryggrad. Vi kan mycket enklare se vad det är som ska göras och vart man ska skrapa på en vägg eller en dörr för att få fram de underliggande originalfärglagren som målats över.

Vid färgsättningen av trapphuset så vet vi väldigt mycket mer om huset och arkitekten eftersom vi oftast gjort ett par trapphus som denne gjort tidigare.
Vi har också ett mycket större kartotek av trapphus som vi kan visa föreningar och fastighetsägare så att dessa kan få en tydlig bild av hur man kan måla och återskapa trapphuset som de har i sitt bestånd.
Kan ju vara ganska svårt att se hur en i deras trapphus utbytt dörr på 1970 såg ut innan. Var det tre fyra eller fem speglar, eller var det en pardörr med glas i som fanns där i original?
Den där lysrörsarmaturen som också monterades upp på 1970 talet kan ju också vara svår att se hur den är utbytt till en vacker sekelskiftesarmatur ala 1901.
Så i dag är det också mycket lättare att få till detaljer runt om kring trapphuset eftersom det finns många fler nytillverkade armaturer, trycken, namntavlor mm än för 20 år sedan. Man kan också på ett snyggare sätt integrera postboxar och moderna delar så som digitala koddosor på porten.

Kontentan är att vi i dag kan få till ett ännu bättre trapphus än för 20 år sedan och det tycker jag är väldigt skön känsla eftersom det kommer att hålla i stilen under en mycket lång tid framöver.
Ska bli kul att se hur alla våra trapphus åldrats om 20 år från nu…

Du kanske också gillar...

Inga kommentarer

Lämna ett svar